dinsdag 27 april 2010

Twee geloven

Twee geloven op 1 kussen daar slaapt de duivel tussen. Dat werd zeker vroeger gezegd. Maar met het uitzoeken van de stamboom ben ik dit toch heel veel tegen gekomen. Zeker onder de Katholieken in de familie. In de 17e eeuw was de protestantse kerk de staatskerk van Nederland en mochten mensen met een ander geloof geen eigen kerk hebben. Zo ontstonden de schuilkerken, waar vele vroegere generaties getrouwd en gedoopt zijn van mijn moeders kant.

Minderbroederskerk

In latere jaren worden er dan toch veel gemengde huwelijken gesloten, wat mij eigenlijk verbaasde. Zelfs in onze tijd werd er nog gepraat over dat geloof. Want ja de 1 geen geloof en de ander katholiek, dat kon niet goed gaan. Zelfs bij de geboorte van onze oudste werd er nog moeilijk gedaan over dat hij niet gedoopt werd door een tante.  Het bleek dat veel van deze huwelijken dan ook gewoon goed gingen in voorgaande eeuwen, maar heel soms ook niet en dan vooral door toe doen van familie.

bev register jan magdalena XIII al0060 

Zoals dit papier wat ik in het archief vond me later duidelijk maakte. Mijn opa en oma waren jaren van tafel en bed gescheiden omdat zijn moeder het niet eens was over een ander geloof. scheidingsadvertentie Magdalena van Vlaardingen 

Het werd zelfs breed uitgemeten in de krant, daar moet je in deze tijd mee aan komen. Er zou niet eens meer plaats zijn voor alle reclame.  Gelukkig is het bij ons anders en hebben beide ouders nooit moeilijk gedaan alleen gewaarschuwd om er goed over na te denken. Er viel weinig over na te denken gelukkig want beide waren we het er over eens dat die kinderen zelf maar moesten kiezen later als ze dat wilden.  En beide zeer kritisch, zelfs na een katholieke basisschool en christelijke middelbare school, hebben gekozen om “niets” te geloven. Alhoewel beide heel spiritueel zijn, geloven in leven na de dood en beide kunnen magnetiseren. Misschien juist daarom ? Hoe was dat bij jullie, speelde geloof een rol in keuze van partners ?

16 opmerkingen:

 1. Daar heb ik nog geen moment aan gedacht maar ook niet nodig gehad. Wel een vriendin van me, katholiek en verliefd op een jongen zonder geloof ook nog uit Utrecht. Hij moest katholiek worden en kreeg les van een broeder. Ze zijn gelukkig getrouwd en 15 jaar later ongelukkig gescheiden,maar dat had hier niets mee te maken.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mischien een domme vraag, maar gingen je opa en oma daar ook mee akkoord dan? En ws dat alleen de kennisgeving of gingen ze dan ook echt uit elkaar? Tja ik ben niet zo thuis in trouw en scheidingsperikelen hahahaaha En ook wij mochten zelf kiezen of we wel of niet een geloof wilden aannemen, we zijn wel allemaal gedoopt, mijn ma zei altijd ik wilde jullie niet als heidenen door het leven laten gaan hahaha groetjes peet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij thuis had het zeker problemen gegeven, mijn ouders waren zeer RK, maar ik ben er ook zeker van dat als het nodig was geweest de liefde had overwonnen. Het was niet nodig en de liefde heeft toch overwonnen.
  Goed logje Pia.
  Gr. J@n.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was razend verliefd op een jongen die rk was, toen ik 14 was,, maar wist dat hij niet de waren voor me zou worden omdat ik alleen mocht thuis komen met een jongen vanonze kerk.
  Omdat wij naar een klein kerkje gingen was er weinig keus, dus ging ik met mijn broers mee naar de een grote kerk een stad verderop. En daar zag ik manlief.. sloeg hem aan de haak en we leefden nog lang en gelukkig ;)
  Máár.. we hebben onze jongens dit nooit opgelegd.. gelukkig , want ik weet dat zelfs twee geloven het samen eens kunnen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou zeg..*lol* zit ik een mooi verhaal over liefde neer te zetten..komt het niet bij je door..lekker hoor !grrrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tham; raar he, ik zie hem ook pas als ik in mijn bewerkipagina kom, maar had ik gisteren ook en na mijn reactie was het wel te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Tham: Niet zo ongeduldig joh, dit is een langzaam weblog!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toen ik nog op de hbs zat heb ik in de vakantie een meisje uit Heeze (N.B.) ontmoet. Haar naam was Nia. We mochten uiteindelijk van haar ouders niet verder met elkaar omgaan, omdat zij Rooms Katoliek was en ik Protestant. Daar baalde ik wel van want mijn ouders maakten geen probleem.
  Ik spreek over 1967. Toen kon zoiets nog bepaald worden door ouders.
  Groeten
  Albert

  P.S. Hopelijk lukt het reactie plaatsen nu wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoera Pia, het is in één keer gelukt.
  Saludos
  Albert

  BeantwoordenVerwijderen
 10. J@n; je hebt gelijk, de reacties komen traag door.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Peet; toen had je niks in te brengen. Ze zijn beide weer bij hun ouders gaan wonen,oma met 1 kind. Zeven jaar later zijn ze toch weer bij elkaar gekomen. Vaak was een scheiding van tafel en bed omdat je vanwege een geloof niet mocht scheiden. Je bleef dan wel getrouwd, maar hoefde aan bepaalde plichten niet meer te voldoen.
  Tham; kijk maar naar ons, ook wij zijn het met elkaar eens, ook al heb ik van Arno een heiden gemaakt :)
  Albert; zo zie je dat toch door de eeuwen de opvattingen verschilden. Want in de 19e eeuw ben ik heel wat gemengde huwelijken tegen gekomen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Voor mij was het niet zo'n issue. Ook al zijn wij beiden katholiek van geboorte en opvoeding. Maar toen ik in mijn wilde jaren kwam speelde dat helemaal niet meer. Maar ik denk dat je nu niet zo maar een meisje uit islamitische kring kunt trouwen zonder zelf aangesloten te raken bij die geloofsrichting. Je moet wel erg van iemand houden om je eigen geloof (of niet) over boord te moeten zetten voor iets opgedrongens. In feite is er dus niet zoveel veranderd, alleen is die duivel van gedaante verwisseld vrees ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Whaha Pia.. jij zegt wat ik ook dacht..
  Ik maak van iedereen heidenen als ik zo blijf zoals ik nu ben... Zolang men maar met mij op een kussen blijft liggen vind ik het prima.. en de duivel sus ik wel in slaap ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En wat houd je over als je 3 kerken samenvoegd tot 1 kerk; de PKN? Vier kerken!
  Want iedereen wil toch zijn eigen kerk houden.
  Mijn man is van huis uit gereformeerd, ik Ned. Herv. Wij zijn al 25 jaar bij elkaar.... Laten we de kerk maar gewoon in het midden houden, wel zo safe.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Moe Internep; amen, beter kan het niet gezegd worden
  Ongeduldigstandje; hahaha wat een dubbelzinnige naam heb je weer verzonnen. Bij jou blijft iedereen op het kussen hoor, al is het maar in je dromen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn ouders hadden zelf een gemengd huwelijk , vader was katholiek opgevoed maar deed er niets aan en moeder was ned.hervormd en sleepte me in mijn kinderjaren mee naar de kerk en ik moest naar de zondasschool.
  Toen ik Henk leerde kennen had ik het geloof al afgezworen .Henk zijn ouders waren nog echt katholiek maar ook Henk had niets meer met geloof toen ik hem leerde kennen .
  Hoewel zijn ouders nog wel een voorzichtige poging wilde wagen of we dan de kinderen dopen hebben ze nooit moeilijk gedaan nadat ik hen onze redenen om niet tot dopen over te gaan hadden uitgelegd.
  Aanvankelijk werd er nog wel eens verwezen naar een eerder vriendinnetje van Henk dat wel katholiek was en waar hij "heus heel goed mee afgeweest zou zijn " maar ik weet zéker dat m'n schoonouders later heel blij met me waren .

  Ik heb niets met die drammerige geloofsfanaten die alleen "het eigen geloof "accepteren .Eigenlijk zou iemand die écht geloofd bij een geliefde van een ánder geloof moeten zeggen "gelukkig , hij/zij geloofd " .
  Maar men heeft liever iemand die (nog) niet geloofd ,die kan immers wel gelovig gemaakt worden en doet dat ook vaak om van het gezeur af te zijn .

  BeantwoordenVerwijderen