zaterdag 1 mei 2010

Steenovens

 

Momenteel zijn ze in Nieuwerkerk aan de IJssel bezig om de steenovens te restaureren en er weer nieuw leven in  de brouwerij te brengen.  Mijn vaders opa is steenovenstoker geweest, net als zijn vader.

cornelis 1845

In die steenovens werden de IJsselsteentjes gebakken, formaat 15x6x4.

ijsselsteentjes_250_x

In het najaar en de winter werden de uiterwaarden van de IJssel uitgebaggerd, de klei werd dan opgeslagen om te besterven. In het voorjaar werd de klei vervoerd naar de kade bij de steenfabriek.  Daar werd het ontdaan van de ergste verontreiniging, gekneed (met blote voeten) en eventueel gemengd met zand. Van daaruit werd het naar de fabriek vervoerd en in vormen geperst, waarna het met paard en wagen naar de droogvelden werd vervoerd.

Steenbakkerij Klein-Hitland november 1942-H

Bij te veel zon of regen werden de verse stenen afgeschermd met rietmatten. Ging het ‘s nacht regenen dan werd het personeel, dat vaak in de buurt woonde, uit hun bed gehaald om die rietmatten er over heen te leggen.

Als ze voldoende gedroogd waren werden ze opgestapeld in de oven, die gestookt werd met turf, door de poortvormige openingen.

steenoven gevuld

Dit bakken moest zorgvuldig en gelijkmatig gebeuren om de juiste hardheid te krijgen. Het duurde dan ook 2 tot 3 weken (dag en nacht werd er door gestookt) om de stenen gereed te krijgen. Steenovenstokers stonden dan ook hoog in de rangorde bij het personeel, want veel hing van hen af.

Steenbakkerij Klein-Hitland november 1942-D

Jammer dat die echte antieke IJsselsteentjes zo duur zijn, want anders wist ik wel wat er in mijn tuin zou liggen.

11 opmerkingen:

  1. Maar de productie van die stenen verloopt tegenwoordig wel heel anders heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen en waarom ze dan nog zó duur moeten zijn snap ik eigenlijk niet zo goed, maar ik ben ook geen econoom.
    Mooi logje Pia, goed onderzocht allemaal.
    Gr. J@n.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. J@n; ik zou het ook niet weten, misschien om alleen maar dik geld te verdienen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erg leuk log, ook nog eens leerzaam.
    Wat betreft de opm van jan: tijden veranderen snel blijkbaar. En dat is niet altijd vooruitgang.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel hartelijk dank voor deze achtergrond informatie. Ga ik nog eens vertellen en uitleggen aan onze kleinzoon. Daarom dit item van jou bewaard op onze computer.
    Nog een fijne zondag toegewenst.
    Salu2
    Albert

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben Waaltjes laten leggen toen we een aantal jaren geleden de tuin lieten renoveren. Ik neem aan dat je het hebt over de IJssel als in Zuid-Holland en niet over die rivier die dwars door Gelderland en Overijssel stroomt???

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooie leerzame log Pia, weet je al deze dingen en fotos uit overlevering? groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leo; Zuid Holland
    Wil; opgezocht bij de stamboom

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beste Pia,

    Zou je het leuk vinden als dit mooie artikel nog meer aandacht krijgt, bijvoorbeeld via een plaatsing op Zuidplas Actief? Zie www.zuidplasactief.nl

    Alvast bedankt.

    Mvg,
    Marcel

    BeantwoordenVerwijderen
  9. een mooi logje ter ere van wat nu hoofdzakelijk geautomatiseerd gebeurt...
    Bij ons werden die stenen trouwens onder een afdak te drogen gelegd, zodat regen niet echt kwaad kon. In de omgeving van Boom kan je die installaties nog vaak merken...

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. mooi informatief logje pia en wat een trotse mooie man was jou opa.
    was tevens keihard werken he.
    liefs van mij..;)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Er zijn heel wat ijsselsteentjes als ballast meegegaan naar de Oost met VOC-schepen. Wie weet heeft jouw voorvader wel bijgedragen aan bouwwerken die de Hollanders ver van huis optrokken. Mooi logje Pia.

    BeantwoordenVerwijderen